Uutiset

Eurajoessa tapahtuu nyt paljon - vaelluskalat valtaavat uusia elinalueita.

Ympäristövirtaaman toteuttaminen on aina kompromissi. Eurajoessa on paikkoja, joissa ympäristövirtaama ei aina toteudu. Lue blogi ympäristövirtaaman merkityksestä joelle. Tutustu myös uudistuneeseen Vapautetaan Eurajoen virrat -osastoon.

Ohjeet Eurajoen veden laadun kansalaishavainnointiin

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys kannustaa jokivarren asukkaita seuraamaan jokiveden laatua ja siinä mahdollisesti tapahtuvia muutoksia. Tärkeintä on, että teet ilmoituksen veden laadun poikkeavuudesta viranomaiselle.

Minne ovat simpukat kadonneet - ja miksi?

Jokihelmisimpukoita eli raakkuja kahden kesän sukelluksissa ei valitettavasti löytynyt. Mistä voisivat johtua Eurajoesta paljastuneet simpukka-autiot? Se selviää ensi vuonna julkaistavassa raportissa.

Vesiensuojeluyhdistys esittää Turajärven padon uudistamista V-padoksi

Juvajoki voisi sopia taimenten kutu- ja pienpoikasille, jos joen virtaama ei kärsisi ajoittaisista kuivuusjaksoista. Vesinsuojeluyhdistys esittää Varsinais-Suomen ELY-keskukselle Turajärven padon modernisointia.

Tee päätös Eurajoen jokiluonnon hyväksi – liity jäseneksi vesiensuojeluyhdistykseen

Yhdistyksen hallitus päätti lokakuussa, että tämän vuoden loppuun mennessä jäsenmaksun maksaneet uudet jäsenet saavat vuoden 2023 jäsenyyden ilmaiseksi. Keväällä 2017 perustettu yhdistys toimii monin eri tavoin puhtaan jokiveden puolesta.

Evsy ry nyt myös Instagramissa

Laita vesiensuojeluyhdistyksen uusi sometili seurantaan. Instagramissa evsy_ry

Hopeaa Pappilankosken kalatiellä – uhanalaiset vaellussiiat ennätysnousussa

Siikaretki keräsi vaelluskalojen ystävät taas Eurajoelle. Pappilankosken kalatiessä ja jokiuomassa loiski satoja kutunousulla olevia siikoja.

Siikaretki Pappilankoskelle

Tule seuraamaan asiantuntijoiden opastuksella siian ja taimenen kutunousua Eurajoen Pappilankoskelle torstaina 27. lokakuuta klo 18.00 – 20.00.

Kauttuan uhanalaiset kiinnostivat kaikenikäisiä - taimenilla kaikki on pienestä kiinni

Kauttualla elää äärimmäisen uhanalainen, geneettisesti erilaistunut paikallinen taimenpopulaatio. Sen elinalue rajoittuu Kauttuan ja Eurakosken väliselle vesialueelle, johon kaksi patoa on sulkenut taimenet.

Kakkerinsuolle taas uusi käsipato joen ja vaelluskalojen hyväksi - katso kuvat

Kakkerinsuon käsipadot voivat omalta osaltaan vähentää Eurajoessa riskiä ns. happamuuspiikkien syntyyn. Tämä taas vähentää joen alajuoksun kalakuolemariskiä ja edesauttaa kalojen, erityisesti vaelluskalojen kudun onnistumista.

Taimenretki

Tule seuraamaan taimenten syyskutua Kauttuan Alisellekoskelle sunnuntaina 16.10. kello 18 alkaen. Liikumme kosken rantamilla ja teemme havaintoja kutevista Kauttuan taimenista ja niiden kutupesien rakentamisesta.

Tuore Eurajoki-kirja voittajalle - muista myös loppuvuoden tarjous uusille jäsenille

Eurajokea silloilta ja siltojen välistä -teos ojennettiin arvonnan voittajalle Saharinkoskella. Onnittelut, Emma Ranne! Loppuvuoden jäsenhankintakampanja alkoi. Nyt kannattaa liittyä Eurajoen jokiluonnon puolustajaksi!

Tervetuloa Pappilankosken korjatulle kalatielle, siiat ja muut lohikalat!

Eurajoen Pappilankosken kalatien patouoman kivetystä kunnostettiin. Pato oli kokenut kovia runsaan virtaaman aikana. Syksyn edetessä ja sään viiletessä Pappilankoskelle odotetaan vaelluskalojen kutunousua: taimenia, lohia ja siikoja.

Jokivarren siivouspäivä - sade ei haitannut märkien roskien keruuta

Vesiensuojeluyhdistys järjesti perinteisen jokisiivouksen Eurassa. Roskia poimittiin paitsi rannoilta myös kanootin avulla paikoista, johon kuivin jaloin ei yllä. Lue lisää uutisesta.

Syksyn koskikunnostukset muuttavat Eurajokea kotoisaksi vaelluskaloille

JOKIohjelman EuraKala21-hankkeen virtavesikunnostukset etenevät tänä syksynä Faltun- eli Irjanteenkoskesta Eurajoen alajuoksulle. Myös Nolpon- ja Masininkosket on tarkoitus ehtiä kunnostamaan.

Wanhan Apteekin puutarha valmistettiin talviuneen - katso kuvagalleria

Vesiensuojeluyhdistyksen talkooväki ahkeroi tiistaina Eurakoskella, kun Wanhan Apteekin puutarha niitettiin ja haravoitiin talvea varten.

Alajuoksulle tultaessa suursimpukoita löytyi niukasti - katso kuvagalleria

Kesän 2022 toinen simpukkasukellus suuntautui joen alajuoksun kohteisiin Eurajoen kunnan alueella: Saharinkosken alapuolelle, Lainion rantaan Irjanteen kosken yläpuolella, Juvajoelle Veljestuvan padolle sekä Irjanteen kosken alapuolen suvantoon.

Talkoot: Wanhan Apteekin puutarha talvikuntoon

Niitty niitetään ja haravoidaan tiistaina 6.9.2022. Talkoot alkavat niitolla klo 15, mutta ehdit mukaan haravoimaan vielä klo 17. Tervetuloa talkoisiin!

Pappilankoskella dataa vaelluskaloista markkinayleisölle

Vesiensuojeluyhdistys esitteli Eurajoen markkinoilla kalatien laskurin tuloksia. Joen kalatilanne kiinnosti yleisöä. Osa malttoi vastata kyselyyn, jolla pääsi mukaan arvontaan.

Simpukkatutkimus jatkui kahden joen risteyksessä - katso kuvagalleria

Vesiensuojeluyhdistyksen simpukkaryhmä kävi heinäkuussa Harolassa, Köylypolvessa ja Paneliassa. Eurajoesta sekä Köyliönjoesta löydettiin jonkin verran suursimpukoita. Sukelluksia jatketaan elokuun lopulla.

Vanhempia