Uutiset

Takatalvesta huolimatta varmoja kevään merkkejä

Vesiensuojeluyhdistys ripusti linnunpönttöjä Saharinkosken rannalle ja Eurajoen kunnanviraston pihapiiriin. Prrheasuntojen näytöt lähtivät heti käyntiin, sen verran äänekästä oli sirkutus puiden latvoissa.

Jäsenkirje 1/2023 lehahti lentoon

Vesiensuojeluyhdistyksen uusin jäsenkirje on lähetetty sähköpostin välityksellä jäsenille. Niille, joiden sähköpostiosoite ei ole yhdistyksen tiedossa, kirje tulee hiukan myöhemmin postin välittämänä.

Vesiensuojeluyhdistys teki valintoja

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry:n puheenjohtajana jatkaa Seppo Varjonen. Eurajoella 14.3. pidetyssä vuosikokouksessa valittiin myös yhdistyksen hallitus, sen asiantuntijajäsenet sekä yhdistyksen toiminnantarkastajat.

Ennakkotietoa 23. Eurajoki-melonnasta

Euran kanoottiklubi ja Eurajoen vesiensuojeluyhdistys järjestävät 23. Eurajoki-melonnan lauantaina 17. kesäkuuta 2023 kello 11.00–15.00. Euran kuntakeskuksen alueella, joen yläjuoksun kauniissa luonnon- ja kulttuurimaisemassa.

Hätäensiapukurssilla opittiin auttamaan

Eurassa järjestetyn kurssin maksut menivät vesiensuojeluyhdistyksen Eurajoki-tilille, johon kerätään varoja joen tutkimuksen, suojelun ja virkistyskäytön edistämiseksi.

Pappilankosken kalatie tuli tarpeeseen, laskuri paljasti 111 vaellussiian nousun

Pappilankosken kalalaskuri havaitsi kaikkiaan 2 344 kalaa, joista noin puolet oli nousevia kaloja. Määrä kertoo kalatien olevan erittäin tarpeellinen vesieliöstön vapaan vaellusyhteyden turvaamiseksi.

Vesiensuojeluyhdistyksen joulutervehdys

Valoa kohti! Kun katsot talvipäivän seisauksena joelle, näet sinisen hetken valossa osmankäämien pitkiä varjoja. Vielä muutama päivä jouluaattoon ja varjot alkavat lyhentyä. Talvipäivän aurinko on…

Lue EVSY ry:n puheenjohtajan vastine Länsi-Suomen uutiseen

Lehti julkaisi uutisen vesiensuojeluyhdistyksen aloitteesta antamatta yhdistykselle mahdollisuutta kommentoida.

Pelastusoperaatio Pappilankoskella – upean siikavaelluksen kääntöpuoli

Havaintoja kalojen alasvaelluksesta kalatiellä ei ole. Vastauksia toivotaan laskuridatasta. Vesiensuojeluyhdistyksen "siikapelastusryhmä" varmisti, että padon yläpuolella ei ole jäänyt alasvaeltavia kaloja.

Eurajoessa tapahtuu nyt paljon - vaelluskalat valtaavat uusia elinalueita.

Ympäristövirtaaman toteuttaminen on aina kompromissi. Eurajoessa on paikkoja, joissa ympäristövirtaama ei aina toteudu. Lue blogi ympäristövirtaaman merkityksestä joelle. Tutustu myös uudistuneeseen Vapautetaan Eurajoen virrat -osastoon.

Ohjeet Eurajoen veden laadun kansalaishavainnointiin

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys kannustaa jokivarren asukkaita seuraamaan jokiveden laatua ja siinä mahdollisesti tapahtuvia muutoksia. Tärkeintä on, että teet ilmoituksen veden laadun poikkeavuudesta viranomaiselle.

Minne ovat simpukat kadonneet - ja miksi?

Jokihelmisimpukoita eli raakkuja kahden kesän sukelluksissa ei valitettavasti löytynyt. Mistä voisivat johtua Eurajoesta paljastuneet simpukka-autiot? Se selviää ensi vuonna julkaistavassa raportissa.

Vesiensuojeluyhdistys esittää Turajärven padon uudistamista V-padoksi

Juvajoki voisi sopia taimenten kutu- ja pienpoikasille, jos joen virtaama ei kärsisi ajoittaisista kuivuusjaksoista. Vesinsuojeluyhdistys esittää Varsinais-Suomen ELY-keskukselle Turajärven padon modernisointia.

Tee päätös Eurajoen jokiluonnon hyväksi – liity jäseneksi vesiensuojeluyhdistykseen

Yhdistyksen hallitus päätti lokakuussa, että tämän vuoden loppuun mennessä jäsenmaksun maksaneet uudet jäsenet saavat vuoden 2023 jäsenyyden ilmaiseksi. Keväällä 2017 perustettu yhdistys toimii monin eri tavoin puhtaan jokiveden puolesta.

Evsy ry nyt myös Instagramissa

Laita vesiensuojeluyhdistyksen uusi sometili seurantaan. Instagramissa evsy_ry

Hopeaa Pappilankosken kalatiellä – uhanalaiset vaellussiiat ennätysnousussa

Siikaretki keräsi vaelluskalojen ystävät taas Eurajoelle. Pappilankosken kalatiessä ja jokiuomassa loiski satoja kutunousulla olevia siikoja.

Siikaretki Pappilankoskelle

Tule seuraamaan asiantuntijoiden opastuksella siian ja taimenen kutunousua Eurajoen Pappilankoskelle torstaina 27. lokakuuta klo 18.00 – 20.00.

Kauttuan uhanalaiset kiinnostivat kaikenikäisiä - taimenilla kaikki on pienestä kiinni

Kauttualla elää äärimmäisen uhanalainen, geneettisesti erilaistunut paikallinen taimenpopulaatio. Sen elinalue rajoittuu Kauttuan ja Eurakosken väliselle vesialueelle, johon kaksi patoa on sulkenut taimenet.

Kakkerinsuolle taas uusi käsipato joen ja vaelluskalojen hyväksi - katso kuvat

Kakkerinsuon käsipadot voivat omalta osaltaan vähentää Eurajoessa riskiä ns. happamuuspiikkien syntyyn. Tämä taas vähentää joen alajuoksun kalakuolemariskiä ja edesauttaa kalojen, erityisesti vaelluskalojen kudun onnistumista.

Tuore Eurajoki-kirja voittajalle - muista myös loppuvuoden tarjous uusille jäsenille

Eurajokea silloilta ja siltojen välistä -teos ojennettiin arvonnan voittajalle Saharinkoskella. Onnittelut, Emma Ranne! Loppuvuoden jäsenhankintakampanja alkoi. Nyt kannattaa liittyä Eurajoen jokiluonnon puolustajaksi!