Jokisiivous toteutui Euran kunnan tuella

18.11.2021

EVSY ry:n hallituksen jäsenet Jari Sepponen ja Eija Kuusisto käyttivät kanoottia apuna yhdistyksen jokisiivouksessa. Kuva: Susanne Ekroth

Eurajoen rannoilta löytyi säkkikaupalla roskia vesiensuojeluyhdistyksen jokisiivoustalkoissa lauantaina 30. lokakuuta. Kanootti osoittautui käteväksi välineeksi roskien löytämiseen.

– Melomalla pääsee roskia lähelle, mutta niiden poimiminen kyytiin ei ole aina ihan yksinkertaista, yhdistyksen hallituksen jäsen Eija Kuusisto kertoo.

Euran kunta on jo kahtena vuonna tukenut yhdistyksen jokisiivousta. 

– On hyvä muistaa, että joessa uiminen, kalastus ja kasteluveden otto eivät ole olleet itsestään selvyyksiä. Roskat eivät kuulu taimenjokeen. Jokiluonnon siistinä pitäminen on yhteinen asia, puheenjohtaja Seppo Varjonen toteaa.

Luonnossa muovi ei koskaan maadu, eikä hylätyn juomatölkin metalli päädy kiertoon. Roskien siivoaminen on tärkeää myös yleisen viihtyisyyden takia. Jokiveden pinnan vaihtelut tuovat esille myös jo pitkään maastossa olleita roskia.

Vesiensuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Varjonen löysi Kauttuan Alisenkosken rannalta kokonaan roskilla täytetyn, sammaloituneen betonilaatikon. Sen sisällöstä kertyi jo puolisäkillistä hyvin eri-ikäisiä roskia.

Muitakin paikkoja, johon roskia oli kertynyt pitkältä ajalta, löytyi:

– Turuntien sillan matonpesupaikalle oli jäänyt pesuainepulloja ja juomapakkauksia, Varjonen kertoo.

Yhdistyksen talkooväki on kesän ja syksyn aikana siivonnut joen rantaa Kauttuan ja Euran keskustaajaman alueelta Kauttankoskelta Kirkkosillalle asti.

Talkooväki poimi talteen muun muassa useita palloja, parittoman varvastossun sekä muovikanistereita. 

Oudoin löytö oli sirkusjuliste. Rannoilta löytyi myös hyvin tuoreita roskia: juomatölkkejä sekä makeispusseja.

Katso myös kuvagalleria alla:

Vesiensuojeluyhdistyksen jokisiivouspartio rantautui Kirkkosillan pieleen. Eija Kuusiston käsissä yksi oudoimmista löydetyistä roskista: sirkusjuliste. Kuva: Susanne Ekroth