Olemme mukana tekemässä Eurajoesta lohijokea - katso kuvat ja video

3.6.2024

Isojoen kalankasvattamosta hankitut yksivuotiaat meritaimenen poikaset saateltiin toukokuussa Eurajokeen Eurakosken alapuolella.

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys päästi toukokuun puolivälissä noin 1200 yksivuotiasta meritaimenen poikasta Eurajokeen.

Noin 10–12 sentin pituiset kalanpoikaset ovat Isojen kantaa, aivan kuten viime vuonna istutetut.  

– Tämän kokoiset poikaset selviytyvät joessa paremmin kuin pienemmät, vesiensuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Varjonen selvittää.

Petokalat ja kaloja syövät linnut ovat joessa pikkutaimenien luonnollisia vihollisia. Kesällä myös jokiveden lämpeneminen voi olla kohtalokasta.

Tällä kertaa poikasia ei laskettu Eurakosken alle tankkiautosta, vaan ne oli pakattu viiteen muovisäiliöön. Automatkan jälkeen ne kannettiin miesvoimin laiturille ja säilöt avattiin.

 

Alla olevasta videosta pääset näkemään, miten poikaset lähtivät tutkimaan uutta asuinympäristöään Eurajoessa. 

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
  • Voit halutessasi vaimentaa kosken kohinan YouTube-videosta.
  • Kuvaajina Susanne Ekroth ja Karri Jutila. Taimenpoikasia matkaan saattelemassa myös Seppo Varjonen ja Jari Lainio.

Poikaset kasvavat ja kehittyvät vaellusikään

 

Toukokuussa 2023 istutettuja meritaimenen poikasia löytyi viisi kappaletta saman syksyn sähkökoekalastuksissa Panelian koskessa.

– Ne olivat kasvaneet 15–18 sentin mittaan ja olivat hyväkuntoisia. Ehkä niistä osa jo tänä kesänä kasvaa smoltti-ikään ja lähtee vaeltamaan. 

Seppo Varjonen uskoo, että Ely-keskus rohkaistui saattamaan omat poikasistutuksensa uudelle alulle näiden hyvien kokemusten takia. Sen istutukset kohdistuvat hankkeilla kunnostettuihin koskiin. 

Yhteisenä tavoitteena on saada Eurajokeen leimautunut taimenkanta, joka merivaelluksensa jälkeen palaa jokeen lisääntymään. 

 

Teksti ja kuvat: Susanne Ekroth