Varainkeruu alkuun simpukoita snorklaamalla

10.8.2021

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry kerää 1.8. - 31.10.2021 varoja 

  1. Eurajoen vaelluskalakantojen elvyttämiseen,
  2. Virtavesikunnostuksiin ja joen kalataloudelliseen hoitoon ja
  3. Raakkuselvityksen laatimiseen sekä
  4. Vaelluskalojen istutuksiin.

Lahjoita! Pienkeräyksen numero,  tilinumero ja muut tiedot löytyvät tästä.

Kuva: Susanne Ekroth

Varainkeruu lähti vauhdikkaasti käyntiin keskiviikkona 4.8.2021, kun Karri Jutila ja Jaana Mälkki snorklasivat Eurajoen mahdollisia raakkukohteita yläjuoksulla. Puheenjohtaja Seppo Varjonen toimi luotsina ja viestintäsihteeri Susanne Ekroth kuvaajana.

Eurajoen luusuasta noin 300 metriä alajuoksulle päin löytyi runsaasti simpukoita. Yhteensä 108 simpukkaa napattiin määriteltäviksi ja mitattaviksi. Karri Jutilan mukaan pikkujärvisimpukoita oli 80 %, soukkojokisimpukoita 15 %, sysijokisimpukoita 3 % ja isojärvisimpukoita 3 %. Kooltaan simpukat olivat 3,5-11 cm ja iältään  4-15 vuotiaita. Ikä lasketaan kuoren vuosirenkaista.
Simpukoita etsittiin myös Kauttuan Alisenkosken alta ja Euran Työväentalon sillan molemmin puolin. Alisenkoskesta löytyi yksi pikkujärvisimpukka ja Työväentalolta kaksi soukkojokisimpukkaa. Nämä kolme olivat pienikokoisia.

Kaikki tutkitut simpukat vapautettiin jokeen. Raakkuja tai muitakaan uhanalaisia lajeja ei tavattu. Simpukoidan kartoittamista on jatketaan myöhemmin.

Taimen Eurajoessa. Kuva: Kari Katavisto